Může podnikatel podnikat mimo svůj obor?

Od 1. července 2008 je účinná dnes již zaběhnutá velká novela živnostenského zákona. Hlavním cílem této poměrně rozsáhlé novely bylo zjednodušení vstupu do živnostenského podnikání začínajícím podnikatelům a další snížení administrativní zátěže podnikatelů při styku se živnostenskými úřady.

Jednou ze základních změn bylo zavední pouze jedné živnosti volné. Toto nová jednotná volná živnost, tedy pedantským jazykem „Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona“ v sobě z právního hlediska zahrnuje oprávnění k výkonu všech činností náležejících do jednotlivých oborů této živnosti, jakéhosi jejího vnitřního členění.

Obory, o které nám v této úvaz jde, jsou specifikovány ve čtvrté příloze živnostenského zákona. Patří mezi ně například poskytování služeb pro zemědělství, vydavatelské činnosti, velkoobchod a maloobchod, správa nemovitostí, ubytovací služby a řada dalších specializovaných činností.

Podnikatel, který měl dříve specifickou volnou živnost, získává automaticky tuto novou „sběrovou“ volnou živnost avšak s obory, jež též automaticky odpovídají jeho dřívějším živnostenským oprávněním.

Pokud si někdo zařizuje živnostenské oprávnění již podle nového zákona, sám se svobodně rozhodne, jak si obory živnosti volné vymezí, jaké si ze čtvrté přílohy vybere.

„Staří“ podnikatelé tedy jaksi bez svého výběru získali obecnou volnou živnost, ovšem s danými obory.

Co se však stane, pokud právě „starý“ podnikatel, který má kupříkladu v rámci volné živnosti pouze jeden obor a to maloobchod a velkoobchod (obor 48), tedy obor ke kterému dříve měl ŽL, začne vyhotovovat na svůj živnostenský list (potažmo výpis z ŽR) lesní hospodářské plány a osnovy (obor 4)?

Podniká neoprávněně? Překračuje své oprávnění? Ohrožuje sebe či své smluvní partnery?

Dle mého názoru nikoliv. Tento podnikatel má živnostenské oprávnění na živnost volnou, tím pádem jedná v rámci svého oprávnění. Nemá sice výslovně obor své činnosti uveden ve svém výpisu z ŽZ, přesto ho vykonávat může. Rozdělení na obory je totiž do jisté míry nadbytečné a jejich striktní dodržování by bylo příliš přísné a v důsledku nesmyslné. Zákon v souvislosti s oprávněním určitou činnost provozovat vždy hovoří o živnostenském oprávnění, o živnosti, nikdy o oboru. Podstatné tedy je mít volnou živnost jako takovou a nikoliv jednotlivé obory.

Je otázkou, na co vlastně obory máme? Patrně spíše pro lepší orientaci, nikoliv jako rozhodující rozlišení. Je to informativní nástroj, nikoliv nástroj státní represe.

4 komentářů:

Václav Žalud řekl(a)...

Pěkný příspěvek. V podstatě s tebou souhlasím. Seznam volných živností má do jisté míry nahrazovat institut provozování živnosti průmyslovým způsobem. To je podle mě další důvod, proč by takový podnikatel neměl podnikat neoprávněně. Dalším důvodem jsou deklaratorní zápisy do živnostenského rejstříku.

Akorát bych si dal pozor na označování provozovny. A také na to, že takový podnikatel možná poruší nějaké veřejnoprávní ustanovení živnostenského zákona. Ohlašovatel je podle § 45 odst. 4 ŽZ totiž povinen vymezit předmět podnikání uvedený v ohlášení s dostatečnou určitostí a jednoznačností (předmět podnikání živnosti volné musí být ohlášen v souladu s názvem oboru činnosti uvedeným v příloze č. 4 k ŽZ).

Na druhou stranu při rychlém prolétnutí jednotlivých správních deliktů v ŽZ jsem nějak nenarazil na odkaz na § 45 odst. 4 ŽZ, přičemž nějaká sběrná kategorie v ŽZ zdá se absentuje (něco ve smyslu "poruší jinou povinnost stanovenou tímto zákonem").

A navíc podnikatel v tvém příspěvku už volnou živnost má. Jen nemá precizovaný obor činnosti. A § 45 hovoří jasně o osobě, která hodlá provozovat ohlašovací živnost, nikoli o osobě, která hodlá provozovat jiný obor činnosti. Otázka je, zda se k tomu nedá dojít systematickým výkladem.

Opravdu zajímavá otázka.

Marta řekl(a)...

Díky za info ;) Já se přiznám, že zrovna v tomto jsem se ztrácela. Živnost si budu teprve zakládat, ale snažím se nejdříve se na to pořádně připravit. Takže by teoreticky neměl být problém u živnosti volné si ze všech těch 80ti oborů činnosti vybírat svobodně bez nutnosti jejich ohlášení na živnostenském úřadě? Nějaké info jsem četla ještě tady tak třeba to někomu ještě pomůže utřídit si informace.

polaskovaval řekl(a)...

Myslím si, že zajímavý článek. Abych pravdu řekla, tak já se ve svém podnikání snažím držet svého oboru. V mém případě to je internetový obchod. Právě kvůli tomu jsem si ŽL založila. Musím říct, že zatím se mému internetovému obchodu docela daří, ale i tak přemýšlím nad tím, že bych ho nějak zkusila zviditelnit. Špatné v tomto ohledu prý nejsou třeba Google Ads. Jen teda podle toho, co jsem četla správa Google Ads není úplně snadná, takže by se mi o to asi musel někdo postarat.

Anonymní řekl(a)...

Bylo skvělé vědět, že existuje upřímný věřitel půjček, který ví o pomoci půjčce s nízkou sazbou 2. vždy zůstaneme pokorní a nikdy se nevzdáme financí mého projektu a za nabídku půjčky, kterou mi pedro poskytl, jsme opravdu vděční za pomoc a podporu, kterou jsme obdrželi, jak jsme diskutovali, kontaktujte pedroloanss@gmail.com pro více informací o jeho nabídce půjčky .

Okomentovat