Glosa k elektronickým volbám

V tropickém vedru se rodící vládní kolice včera představila své další programové priority. Českou republiku tak možná čeká volební revoluce. Přímé volbě prezidenta se budu věnovat později, nicméně bych chtěl krátce pranýřovat elektronické hlasování.

Podle současných záměrů by se snad již senátní volby za dva roky mohly konat přes internet z pohodlí domova či jakéhokoliv jiného místa. Z hlediska komfortu voliče jistě věc přínosná. Navíc elektronické hlasování již v některých zemích EU funguje (Estonsko) a jinde se o něm dlouho debatuje. Podle komentátorů je největším svízelí zabezpečit technicky hlasování tak, aby nebylo možné ho ovlivnit ani nějak zneužít získané informace.

Dle mého názoru je tu však problém ještě závažnější či minimálně srovnatelně závažný. Článek 18 Ústavy říká, že (1) Volby do Poslanecké sněmovny se konají tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva, podle zásady poměrného zastoupení a (2) Volby do Senátu se konají tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva, podle zásady většinového systému.

Přímé, rovné, všeobecné a tajné volby jsou základním demokratickým nástrojem. Jak však docílit tajnosti hlasování, když bude člověk sedět doma u počítače. Je přeci nasnadě, že se spousta voličů dostane pod obrovský tlak svých příbuzných, přátel či nadřízených, kteří budou v nejednom případě chtít kontrolovat jejich volbu. Vždyť již dnes nabízejí některé obchody slevy za odevzdání nevhodného hlasovacího lístku jako svého druhu slevového kuponu. Dočkáme se tedy, že bude člověk volit přímo v supermarketu z mobilního telefonu, tak jak velí nějaká reklamní akce, či jak káže dav. Netvrdím, že většina lidí změní své volební návyky, přesto se domnívám, že určité procento občanů přijde o svou soukromou volbu. Volební místnost a plenta mají stále své opodstatnění a každý ochotný volič by měl obětovat část svého času tomuto demokratickému rituálu.

5 komentářů:

Václav Žalud řekl(a)...

Tentokrát s tebou souhlasím v podstatě bez výhrad. V tom Estonsku jim to opravdu funguje tak, že se hlasuje přímo z domu?

Vadim Hlavatý řekl(a)...

Vzhledem ke svému stihomamu mám z elektronických voleb spíše negativní pocity.
Samozřejmě, i při "papírových" volbách se dá zjistit, kdo jak hlasoval - ale bylo by to velice komplikované, zřejmě by se museli porovnávat otisky prstů (pokud je vůbec lze sejmout z papíru), nebo stopy DNA (a u obojího by byla třeba databáze těchto údajů od všech voličů). Nebo by bylo možné mít speciálně upravené urny, ve kterých by se lístky pěkně seřadily podle pořadí voličů a stačilo by je porovnat se seznamem. Jenže oboje vyžaduje složité technické prostředky a zainteresování obrovského množství lidí - prakticky všechny členy všech volebních komisí a mnohé další.

Elektronické volby jsou něco úplně jiného. Počítač musí zaznamenat, kdo hlasuje, aby se předešlo vícenásobnému hlasování, a v tu samou chvíli zaznamená i pro koho se hlasuje. Není potřeba lidí ani složizé analýzy. Stačí upravit program, aby zaznamenal kdo jak hlasoval a to vše se dá udělat jedním člověkem na jednom počítači (předpokládám, že údaje se budou shromažďovat v jednom centru). Je otázka, kolik lidí a s jakou znalostí IT bude zajišťovat kontrolu tohoto procesu.

Navíc je tu i obecná otázka bezpečnosti. Většina lidí má o počítačové bezpečnosti téměř nulové znalosti a hackeři toho pravidelně zneužívají. I když budou počítače shromažďující hlasy dokonale zabezpečeny, nikdo nezaručí zabezpečení přístrojů, z nichž budou hlasovat lidé.

A co se týče Ondrou zmiňovaného nárůstu nátlaku, obávám se, že už teď je dostatečný. Poslední měsíce se na občany útočilo ze všech stran. Ale vždycky může být hůř..

Ondřej Preuss řekl(a)...

Je to tak, jen musíš mít speciální náležitosti.

Můžeš tam hlasovat po internetu z kteréhokoli počítače připojeného k internetu a vybaveného elektronickou čtečkou ID karty. ID karta je obdobou naší občanky, obsahuje ovšem i čip s digitálním certifikátem a osobním elektronickým klíčem. Odevzdané hlasy tak jsou „elektronicky podepsané“, mechanismus hlasování však znemožňuje zpětné dohledání toho, jak který občan hlasoval. Můžeš to hlasování ještě změnit a nebo se i vydat do klasické vlobní místniosti, přičemž takto odevzdaný hlas má přednost. Už se tam však vyskytly problémy, jedna politická strana zorganizovala jakési kolektivní hlasování, při němž dokonce postavila volební stany s hlasovacími počítači. Její představou bylo, že lidem, kteří přijdou hlasovat poprvé, asistenti „ukáží“ jak na to. To však bylo okamžitě zakázáno.

Tomáš Hrdlička řekl(a)...

Pokrok je pokrok a zase bych se toho tolik nebál, že někdo zjistí, jak hlasuji. Člověk by se přeci neměl stydět za to komu dává hlas, pokud ho nedává zrovna KSČM :) Na druhou stranu je pravda, že by mohli někteří lidé být ovlivnění, ale to mohou být i nyní za "papírového" hlasování. A že to zjistí někdo cizí a bude mě pak vydírat a čím? Že to napíše do novin, pan Klaus volil ODS, třeba, však je to každého věc so si dělá, pokud tím neohrožuje ostatní, na tom je přeci demokracie postavená, nebo ne? Tuto poslední větu berte s trochou nadsázky prosím. Otáukou tak zůstává, jak zabezpečit, aby se cestou do "centra" nezměnil hlas pro SZ, třeba na VV..

Ondřej Preuss řekl(a)...

Právo tajně volit je základní podmínkou projevu svobodné vůle. To je sice hezké, že by se člověk neměl stydět za svou volbu, ale bohužel to tak nefunguje. Již jen kvůli vztahům v rodině, v práci či jen kvůli sousedským vztahům je tajnost volby podmínkou...Je to osobní věc každého (Klaus asi není typický "každý"), do které ostatním nic není...Další stupeň je to ovlivnění, kdy např. otec rodiny odvolí od počítače za všechny...prostě se mu nevzepřou, to je klidně možné..to v klasických volbách není reálné..nemluvě o volbách podle vůle zaměstnavatle apod....

Okomentovat