Nástrahy pro zaměstnavatele při exekuci vedené proti jeho zaměstnancům



Zaměstnavatelé se někdy ve snaze pomoci svým zaměstnancům dostávají do zbytečných nesnází a vystavují se značným rizikům. Jejich motivace může samozřejmě být altruistická. Je pochopitelné, že mají podnikatelé starost o svůj kolektiv spolupracovníků. Často se takové vztahy pohybují na přátelské bázi. Ani to by nemělo však zatemnit chladnou úvahu nad možnými riziky. Podnikatel však může přemýšlet i čistě utilitaristicky. Daného zaměstnance si potřebuje udržet, je tedy ochoten mu vyjít vstříc v otázkách, které ho domněle příliš nestojí. Zde by měla mít chladná úvaha ještě pevnější místo.
Exekuci ukládající zaplacení peněžité částky lze provést několika způsoby, taxativně vymezenými v exekučním řádu.[1] Jedním z nich je způsob provedením srážek ze mzdy a jiných příjmů. Z pojmového hlediska je exekuce srážkami ze mzdy svou podstatou exekucí přikázáním pohledávky, jejímž předmětem je nikoliv mzda, ale nárok na její výplatu.
Uvalení exekuce ukládající zaplacení peněžité částky srážkami ze mzdy a jiných příjmů s sebou pokaždé přináší odpovídající povinnosti nejen zaměstnanci, ale i zaměstnavateli. Zde právě přichází možnost určité „spolupráce“ zaměstnance a zaměstnavatele a tedy rizika pro zaměstnavatele. Zaměstnavatel by podle zákona měl spolupráci či součinnost poskytovat zejména exekutorovi. Měl by mu předat potřebné informace včetně takových údajů, jako je sdělení čísla bankovního účtu zaměstnance.[2] Podstatou spolupráce je pak samozřejmě fakt, že přímo zaměstnavatel povinnému zaměstnanci strhává ze mzdy přesně vypočítané splátky a zasílá dle počtu pohledávek buď rovnou oprávněnému, nebo na účet exekutora. Nařízení exekuce srážkami ze mzdy a jiných příjmů ať již soudem, exekutorem nebo finančním úřadem však může zaměstnavateli přinést několik konkrétních komplikací.
První z možných rizik souvisí již s pouhým opomenutím oznámení. Zaměstnavatel by neměl obecně svého zaměstnance nijak krýt. Dříve než zaměstnavatel zaměstnance přijme, měl by si od něj vyžádat tzv. zápočtový list, nejdéle před vyplacením první mzdy.[3] Kromě osobních údajů a informací o předchozím zaměstnání obsahuje list také položku pro nařízené srážky ze mzdy. Pokud je vyplněná, má zaměstnavatel povinnost oznámit tuto skutečnost příslušnému soudu, který ho následně vyrozumí o detailech pohledávky a účastnících řízení. Neoznámí-li zaměstnavatel záležitost soudu, může od něj následně obdržet pořádkovou pokutu až do výše 50 000 Kč. Stejnou pořádkovou pokutu obdrží i předchozí zaměstnavatel povinného, který takové potvrzení nevystavil, uvedl v něm nepravdivé údaje či do týdne nenahlásil soudu, že u něj povinnému zaměstnanci skončil pracovní poměr. [4]
Dalším rizikem je chybné vyúčtování srážek. Zaměstnavatel by neměl z nedbalosti a samozřejmě ani úmyslně špatně stanovit výši čisté mzdy zaměstnance, např. s vidinou toho, že mu trochu ulehčí. Srážky se provádějí z čisté mzdy, která se vypočte způsobem popsaným v ustanovení § 277 Občanského soudního řádu. Pro stanovení výše srážek je třeba určit čistou mzdu, ze které se odečítají daně a pojistné, nezabavitelná částka a dále částka za každou vyživovanou osobu. Stane se, že nepozorný zaměstnavatel započte omylem do čisté mzdy i částky, které tam nepatří. Většinou představují poskytnutí náhrady nákladů spojených s pracovním výkonem, např.: cestovné, stravné, výdaje za ubytování a podobně.[5]  Plátce mzdy má i možnost obrátit se na soud, který určí, jaká částka má být v příslušném výplatním období ze mzdy sražena a kolik ze sražené částky má připadnout jednotlivým oprávněným. Právo určit výši srážek má (s výjimkou případů, kde je více oprávněných) také i soudní exekutor.[6]
Zaměstnavatel by měl být opatrný proto, že vlastně ručí za poskytnutí daných srážek. Odpovědnost za provádění srážek nese totiž plátce mzdy. Jestliže neprovede srážky ze mzdy povinného vůbec nebo v menším než stanoveném rozsahu nebo jestliže je neprovede včas, umožňuje § 292 Občanského soudního řádu oprávněnému podat tzv. poddlužnickou žalobu a domáhat se po plátci mzdy, aby mu zaplatil částky, které měly být ze mzdy povinného sraženy.[7] Je vysoce pravděpodobné, že zaměstnavatel pak kromě náležitých srážek bude nucen zaplatit ještě náhradu nákladů řízení.
Výše srážek se nedá ovlivnit ani směrem nahoru. Pokud zaměstnavatel s povinným uzavřou dohodu, ve které výslovně stanovují vyšší částku srážek a s ní dobrovolný souhlas povinného, stále na ni bude nahlíženo jako na neplatnou. Vyšší srážka je považována za nedůvodné zkrácení mzdy pracovníka, provedené v rozporu s ustanovením zákoníku práce. Nárok na zaplacení této částky je bez ohledu na to, jak s ní bylo dále naloženo, mzdovým nárokem pracovníka vůči organizaci – zaměstnavateli, která srážky provedla a zaměstnanec se dokonce může žalobou domáhat výplaty této části mzdy. [8]
Náklady spojené s odesláním sražené částky oprávněnému hradí ze svého plátce mzdy[9], nicméně je možné uzavřít dohodu o tom, že zaměstnance bude plátci mzdy hradit výši nákladů, které mu při realizaci vzniknou.
Velmi často nastává situace, kdy je zároveň s exekučním příkazem na mzdu vydán i příkaz k zablokování účtu do výše dlužné částky. V praxi jsme se pak setkali s případy, kdy se zaměstnavatel zmýlí a odešle sraženou částku na obstavený účet zaměstnance místo na účet exekutora. Tím dojde k porušení principu exekuce, třebaže povinný s prostředky na obstaveném účtu nakládat nesmí a k zaslaným penězům se až do uspokojení pohledávky nedostane. V takových případech záleží pouze a jen na domluvě s příslušným exekutorem, který může vyjít zaměstnavateli vstříc přijetím srážky z účtu povinného na svůj. Pokud však srážku provedenou tímto vadným způsobem nepřijme, hledí se na ni, jako kdyby nebyla poskytnuta a zaměstnavatel je povinen doručit částku znovu a na správný účet.
Typickým případem snahy vyhovět důležitému či oblíbenému zaměstnanci je snaha zaměstnavatele uměle snížit jeho příjem a dorovnávat ho „bokem“. Taková praxe je velmi riziková. Vrcholem je pak snaha obejít exekutora vyplácením mzdy tzv. ‚fiktivnímu zaměstnanci“. Jedná se o situaci, kdy zaměstnavatel výrazně sníží mzdu povinnému zaměstnanci, ze které budou nadále odváděny srážky, ale vzhledem k hodnotě snížené mzdy, jen ve velmi malých částkách. Na zbytek peněz určených zaměstnanci uzavře fiktivní pracovní poměr (nebo jiný poměr) s třetí osobou, a její mzda je bokem vyplácena povinnému. Takové jednání nelze doporučit, pokud způsobená škoda oprávněnému přesáhne 25 000 Kč, může se zaměstnavatel takovým trikem dopustit trestného činu poškozování věřitele. Takového trestného činu se dopustí ten, kdo byť jen částečně zmaří uspokojení věřitele jiné osoby (tedy věřitele svého zaměstnance) tím, že zničí, poškodí, zatají, zcizí, učiní neupotřebitelnou nebo odstraní byť i jen část majetku dlužníka. [10] Pokud by takovou situací byly sníženy i povinné odvody sociálního a zdravotního pojištění a odvody daňové, mohlo by hrozit i jejich zpětné vymáhání. Paradoxně by si však mohl stěžovat a domáhat se svého práva u soudu i samotný povinný zaměstnanec, kterému byla mzda takovým razantním způsobem snížena. Pokud by nevyšel najevo skutečný důvod snížení, jednání zaměstnavatele by mohlo být považováno za diskriminační a kromě nároku na dorovnání rozdílu ve mzdě zaměstnance by mohl být plátce mzdy pokutován až do výše 500 000 Kč dle ustanovení zákona o inspekci práce[11]. Jelikož zaměstnanci postižení exekucemi nejsou často úplně stabilní, lze varovat i před takovýmto vývojem.
Je tedy zřejmé, že v oblasti srážek ze mzdy může platit beze zbytku heslo: Pro dobrotu na žebrotu. Zaměstnavatel by si měl dávat pozor i v případě dobrovolných srážek.[12] Na druhou stranu je nutné poznamenat, že současná úprava stále zaměstnavatele neúměrně zatěžuje, a že je pochopitelné jejich stranění vlastním zaměstnancům, za které by neměli být a priori penalizovaní. Zaměstnavatelé a exekutoři by se měli snažit vzájemně co nejvíce vyjít vstříc. 


[1] Zákon č. 120/2001 Sb. Exekuční řád ve znění pozdějších předpisů
[2] Kasíková M. a kol. Exekuční řád. Komentář. 3. vydání. Praha: C.H.Beck, 2013, s. 144.
[3] Bureš, J., Drápal, L., Krčmář L., Krčmář. Z., a kol.: Občanský soudní řád, Komentář: 2. Díl. 7. vydání, Praha: C. H. Beck, 2006 s. 1526.
[4] Bureš, J., Drápal, L., Krčmář L., Krčmář. Z., a kol.: Občanský soudní řád, Komentář: 2. Díl. 7. vydání, Praha: C. H. Beck, 2006 s. 1530.
[5] TRIPES A. Exekuce v soudní praxi. 3. Vydání. Praha: C .H.Beck,2006, s. 236.
[6] Bureš, J., Drápal, L., Krčmář L., Krčmář. Z., a kol.: Občanský soudní řád, Komentář: 2. Díl. 7. vydání, Praha: C. H. Beck, 2006 s. 1517.
[7] Kasíková M. a kol. Exekuční řád. Komentář. 3. vydání. Praha: C.H.Beck, 2013, s. 392
[8] MS Praha 12 Co 11/79
[9] Bureš, J., Drápal, L., Krčmář L., Krčmář. Z., a kol.: Občanský soudní řád, Komentář: 2. Díl. 7. vydání, Praha: C. H. Beck, 2006 s. 1511
[10]  Trestný čin dle §222 zákona č. 40/2009 Sb. Trestního zákoníku ve znění pozdějších předpisů
[11] § 13 zákona č.251/2005 Sb., o inspekci práce v platném znění
[12] Např. i ve velmi liberálním státě Massachusetts došlo pře časem k popření možnosti zaměstnavatele srážet ze mzdy své nároky vůči zaměstnanci. Viz: BRISTOL, Benjamin. Woluntary Wage Deduction. BusinessWest, 11.4.2011. 

18 komentářů:

Unknown řekl(a)...

recover my files v6 license key

Anonymní řekl(a)...

Nice information, I believe that anyone who wants to know something about this topic will like the post. I loved the reading blog.
app cleaner and uninstaller crack

freeprokeys řekl(a)...


graphpad-prism-crack
can be a practical application for information analysis. Scientists have relied on this program to test students through science and science. It started in the drug business for college students and scientists.

new crack

ProCrack4 PC řekl(a)...

avg antivirus crack Thanks for this post, I really found this very helpful. And blog about best time to post on cuber law is very useful.

Cracked Apps řekl(a)...

Thank you so much for sharing this amazing post. This is really something new and informative. Keep Sharing we are waiting for more post from your side.
Virtual DJ Pro Crack
ESET Internet Security Crack
VueScan Crack
Smadav Pro Crack
Minecraft Crack
KeyShot Pro Crack
Avast Antivirus Crack

newcrackkey řekl(a)...

Virtual DJ 2021 Crack is a successful system that employ for idea also tape incorporate. These system fair regarding total the abilities are disclose to you.


zoologyzone777 řekl(a)...

easeus data recovery wizard crack

Hina khan řekl(a)...

Wondershare Dr Fone Crack
Avast Driver Updater Crack
Cracks
Teamviewer Crack
Total Av Antivirus Crack
Gridinsoft Anti Malware Crack

james řekl(a)...

Toon Boom Harmony Premium Crack

Shoaib King řekl(a)...

Appreciate the commitment you make
to your site and the information you submit.
It's nice to come across another blog from time to time.
unwanted reprinted information. Read great!
I've bookmarked your site and included RSS feeds in my google account.
abbyy finereader crack
movavi 360 video editor crack
manycam crack license key

abdul sattar řekl(a)...

Create message. Keep posting this kind of information on your blog.
I am very impressed with your site.
Hi, you've done a great job. I will definitely dig in and personally recommend it to my friends.
I am sure they will find this site useful.
intellij idea crack
avast premier crack
solveigmm video splitter crack
pgware pcboost crack

ISH řekl(a)...

his is a great blog! Your site is loading too fast!
What type of web server do you use? Can you send me an affiliate link for your web host?
I hope my site loads as fast as yours.
couchpotato crack
adwcleaner crack
chromium crack
videopad video editor crack

Sabir Hussain řekl(a)...

You have a great site, but I wanted to know if you know.
Any community forum dedicated to these topics.
What was discussed in this article? I really want to be a part of it.
A society in which I can obtain information from others with knowledge and interest.
Let us know if you have any suggestions. I appreciate this!
zonealarm free antivirus crack
betternet vpn premium crack
office timeline pro edition crack
revo uninstaller pro crack

piratedcrack řekl(a)...

iMyFone Fixppo crack
Download Free Premium Software

naeemsania řekl(a)...

Your website's overall appearance, let alone what it accomplishes, is very remarkable.Click HERE

Unknown řekl(a)...

I am very impressed with your post because this post is very beneficial for me and provide a new knowledge to me. this blog has detailed information, its much more to learn from your blog post.I would like to thank you for the effort you put into writing this page.
I also hope that you will be able to check the same high-quality content later.Good work with the hard work you have done I appreciate your work thanks for sharing it. It Is very Wounder Full Post.This article is very helpful, I wondered about this amazing article.. This is very informative.
“you are doing a great job, and give us up to dated information”.
acdsee-photo-studio-build-crack/
doyourdata-uninstaller-pro-crack/
adguard-premium-crack/
scientific-toolworks-crack/
passmark-osforensics-pro-crack/

Rabi Shahzad řekl(a)...

Thank you so much for awesome, Fantastic post.
https://softkeygen.com/acronis-cyber-backup/

David Lion řekl(a)...

This is a fantastic website! Furthermore, your website is quite rapid to load! https://macapps-download.com/sayonara-wild-hearts/

Okomentovat